Casa Bardín

​          L’enderrocament de les muralles i la planificació de l’eixample de la ciutat a finals del segle XIX va propiciar que la burgesia alacantina es traslladara a la zona de l’Esplanada i el carrer Sant Ferran. Era l’any 1900 quan Teòfil Renat Bardín Delille va encarregar el projecte d’aquesta petita mansió per a residència familiar a l’arquitecte Enrique Sánchez Sedeño, i les obres van concloure un any més tard, data que es pot veure al costat de les sigles FBR a la llinda de la porta principal. La casa constava de dues plantes, un entresòl amb dos habitatges, una a cada costat de la porta principal; una planta alta, anomenada principal, on es trobava la residència del propietari; i un petit castellet estudi al terrat, al qual s’accedia per una escala de caragol.


        Segons documents registrals, la propietat de l’immoble va passar el 1940 a Renat Bardín Mas, i d’aquest als seus dos fills, René-Albert i Dolores Bardín García, el 1985. El 2001 la Diputació d’Alacant va adquirir la propietat per a més tard establir ací la seu de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. L’arquitecte Rafael Pérez Jiménez va dirigir la restauració i l’adequació de l’edifici, al principi sobre la base, només, d’unes fotocòpies que reproduïen les plantes baixa, primera i segona de la casa en un projecte de reforma signat per l’arquitecte Miguel López el 1944. Després, gràcies a la col·laboració de Maria Jesús Paternina i l’amabilitat d’Amelia Bono, van tenir accés a la caseta de nines, propietat d’aquesta última i fidel reflex de la Casa Bardín tant exteriorment com interiorment.


        Les obres van començar el 2006 i, quan van començar les demolicions de l’interior, per a sorpresa de tots es van trobar en una caixa els plànols originals que Sánchez Sedeño va projectar el 1900. Aquesta troballa va permetre tancar la línia documental del projecte i va confirmar la fidelitat de la caseta de nines que, casualment i de nou gràcies a la generositat de la família Bono Guardiola, va tornar a l’edifici al desembre de 2013 formant part de l’exposició Joguets.


        Després dels treballs de restauració, i ja com a seu de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’edifici té quatre altures. A la planta baixa, utilitzada com a sala d’exposicions juntament amb l’entreplanta, es troba la zona d’atenció al públic i venda de publicacions, una sala multiusos, la fonoteca Manuel Gomis Gavilán i zones de servei i instal·lacions. Les altres dues plantes les ocupa personal administratiu i de gestió, amb sales de reunió, despatxos, biblioteca, hemeroteca, sala de lectura i zona de serveis. A la segona planta hi ha dues terrasses utilitzades sobretot en temporada estival per a concerts, representacions o actes de presentació.​

​​

​​
IAC Gil-Albert: Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert. Casa Bardín. Calle San Fernando, 44, 03001 Alicante. 965 12 12 14